Gode språklige uttrykk

Selv om norsk ikke er verdens mest ordrike språk, har vi likevel en del ordentlig gode og beskrivende ord og uttrykk. Ett av dem er ordet ”vettskremt”. For noen blogger siden skrev jeg at tanken på et nytt svangerskap skremmer vettet av meg, og det er jo akkurat det som er tilfellet. Vettet mitt, eller fornuften min, sier at riktignok har jeg ingen garanti, men sannsynligheten for at alt går bra neste gang er veldig stor. Det er ingen faktabasert grunn til at jeg skal bekymre meg mer enn det jeg gjorde da jeg gikk gravid med Neema. Faktisk er det grunn til å bekymre seg mindre. Da gikk jeg jo gravid i Mali i Afrika. Likevel vet jeg at selv om jeg stort sett er et veldig rasjonelt menneske, holder ikke de rasjonelle argumentene denne gangen. Følelsene vil ta overhånd og vettet være delvis fraværende neste gang jeg blir gravid. Men jeg håper det ikke blir så ille som jeg frykter. Om jeg er så heldig å bli gravid igjen da. Det er jo heller ingen selvfølge.

Et annet godt uttrykk er det å bli stilt ovenfor et ”umenneskelig valg”. Når en i løpet svangerskapet får greie på at barnet en bærer på har en alvorlig diagnose, sies det at kvinnen blir stilt ovenfor et umenneskelig valg- valget om avbryte eller fullføre svangerskapet. Nettopp, valget er umenneskelig fordi det ikke er opp til mennesker å ta et slikt valg. Det er ikke opp til mennesker å rå over liv og død. Men der og da, når en plutselig står midt oppi den situasjonen, er man tvunget til å velge og det er ikke lett å se klart. Og, ja, valget føles umenneskelig. Det er derfor jeg valgte å la naturen gå sin gang. Jeg ville i alle fall ikke velge bort barnet mitt.

Det finnes helt sikkert mange flere gode uttrykk, men disse to har jeg tenkt på en stund. De beskriver to ting som jeg er opptatt av for tiden på en presis og god måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *