Kidnapping og bilran i Mali

Tre vestlige personer er kidnappet og en drept i Timbuktu i Nord-Mali. Dette er i en helt annen del av landet enn der Normisjon driver sitt arbeid, og følgelig også langt unna av der vi bodde. Likevel går det skikkelig inn på meg at dette skjer i Mali. Sikkerhetssituasjonen har alltid vært dårligst nord i landet, og sånn sett utgjør ikke dette noen stor fare for resten av landet og den delen av landet som jeg kjenner. Likevel sitter jeg med en uggen følelse av at Mali er i ferd med å bli mindre trygt enn tidligere. Jeg har pløyd en del maliske nettaviser, og det er helt tydelig at en del av Kaddafis leiesoldater er kommet hjem og blitt tatt godt i mot, og de har våpen, tunge våpen. Hmm…

Vi fikk nettopp nyhetsbrev fra noen tidligere misjonærkolleger som fortsatt jobber i Mali. De fortalte at det den siste tiden hadde vært flere bilran på veien mellom Bamako og Tambaga. Den veien kjørte vi ofte når vi bodde i Mali. Ranene hadde skjedd om natten. Vi kjørte aldri bil om natten, men det hendte av og til at vi kom frem en time eller to etter mørkets frembrudd. Jeg kan aldri huske at jeg ble redd, selv om mørket falt på.

Å sitte her i Norge og lese om kidnapping og bilran i Mali, tre år etter at vi forlot landet, gjør utrolig inntrykk på meg. Jeg husker Mali som et trygt og godt land, og kan ikke komme på en eneste episode der jeg følte meg utrygg. Slik ønsker jeg at det skal fortsette å være, men er den tiden forbi?

Før disse nyhetene dukket opp, hadde jeg faktisk begynt å leke litt med tanken på å reise tilbake til Mali for å jobbe der igjen – et par år kanskje. Jeg lurte på når det ville være best for barna å bo der, og konkluderte med at barneskolealder ville være supert. Nå blir det fire skoleår mellom Neema og maibarnet, så den logistikken ble litt vanskelig. Første klasse burde man jo også gå i Norge… Men om det blir aktuelt om noen år, skal vi nok klare å finne en løsning. Hvis vi reiser ut igjen, er jeg ganske bestemt på at jeg vil bo i Bamako, hovedstaden. Også vil jeg så veldig gjerne at barna mine skal gå på fransk, og ikke engelsk eller amerikansk skole. Jeg vil at de skal lære seg ett av de språkene som snakkes rundt dem og at de skal få relasjoner utover det norske og internasjonale miljøet. Men det med fransk skole er vanskelig. De vil ikke snakke godt nok fransk til å komme inn på de (eller den?) gode franske skolene, og hva gjør vi da? Så lenge de kommer inn på en skole som er trygg og hvor de har det godt sosialt, innbiller jeg meg at vi skal takle det faglige med litt ekstra skoleinnsats hjemme. Men vi får se…

Da Trond Erik og jeg reiste til Mali, var jeg veldig glad for at vi ikke hadde barn. Det var mye lettere å ta valget om å reise ut da, men jeg kjenner at reisefeberen av og til griper tak i meg likevel. Har man først vært ute og kjent på hvordan det er, er det ikke så lett å slå seg til ro med at man skal bo i Norge resten av livet. Dessuten er det mye ”jobb” som gjenstår i Mali. Jeg skulle gjerne reist ut igjen og gjort en innsats for den maliske kirken og for at enda flere kunne fått øye på hvem Jesus er. Men med nyheter om kidnapping og bilran friskt i minne, virker det stadig med urealistisk.

2 kommentarer til «Kidnapping og bilran i Mali»

 1. Hei, ser for meg at mamma kommer til å ha skikkelig lyst til at dere skal dra ut etter det innlegget her:-)
  Men, uansett snakk om langtids planlegging! Få tak i franske barnebøker og prinsesse- og Doradvder:-) det kan gjøre susen, og da får jo dere praktisert og!
  Og dersom dere reiser så kommer vi på besøk, hadde vært en kjempeopplevelse for barna:-)
  begynner de ikke på skole når de er 4 år der? Da er det jo lenge de er sammen på barneskolen!
  Vi er forresten inne i nytt hus!

 2. Ja, mamma og Mali er et kapittel for seg… Dersom vi drar ned igjen en gang, blir det veldig stas å få besøk av dere 🙂 Og for barna ville det ikke bare vært en opplevelse for livet. Det ville også vært læring for livet.
  Gratulerer med nytt hus 🙂 Gleder oss til å komme på besøk i nyttårshelgen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *