Tidlig ultralyd

Sitter her og prøver å formulere noen tanker etter at det mandag denne uka ble klart at nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten har gått inn for å tilby tidlig ultralyd (uke 11/12) til alle gravide, med 11 stemmer mot 8. Dette til tross for at alle er enig om at en slik screening ikke vil gi helsegevinst, verken for mor eller barn.

Helt siden tirsdag har jeg tenkt at jeg ville skrive et blogginnlegg om dette, men hjernen min er visst ikke i stand til å formulere så mange klare og kloke tanker om dagen, og da jeg nå satte meg ned og prøvde, stoppet det helt opp. Men dette er et tema som opptar meg veldig, og jeg frykter konsekvensene dersom en slik ultralyd faktisk blir innført. Dessuten blir jeg svært opprørt når folk hevder at dette ikke dreier seg om å skape et sorteringssamfunn. Det handler bare om at alle gravide skal ha de samme rettighetene uansett hvor i landet de er bosatt. Jaha, det er jo nesten bare kromosomavvik som det er lettere å oppdage i uka 12 framfor uke 18.

Som sagt skulle jeg gjerne skrevet mer om dette, og kanskje blir jeg i stand til å gjøre det når jeg går ut i permisjon i mai, eller om jeg skulle bli sykmeldt før den tid. I mellomtiden vil jeg på det varmeste anbefale bloggen til min venninne Siri. Hun skriver mye og godt om dette temaet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *