Hvor skal man bo hen da?

Det er et spørsmål Trond Erik og jeg stiller oss litt for ofte om dagen. Ikke det at vi har noen umiddelbare planer om å flytte, men en gang i framtiden, helst før Neema begynner på skolen om to og et halvt år, skal vi nok det. Trond Erik har satt opp et automatisk søk på FINN, og får rett som det er treff. Når det er visning på interessante boliger i nabolaget vårt, går vi.

Akkurat nå trives vi utrolig godt på Lambertseter og har egentlig ikke lyst til å flytte herifra, men vi vet at det å bo på Lambertseter om ti år med barn som begynner å bli store, er noe helt annet enn å bo her nå. Det er altfor stor utflytting herifra. Da vi kom tilbake hit etter å ha bodd fire år i Mali, hadde nesten alle vi kjente flyttet. I løpet av det halvannet året Neema har gått i barnehagen, kan jeg kjapt telle i alle fall åtte barn som har sluttet bare på hennes gruppe. Jeg tror det er flere, og de er en barnegruppe på atten barn. Etter at vi fikk Neema har jeg fått noen gode venninner på Lambertseter, og noen av dem kommer sannsynligvis til å bli boende. Det veier positivt på vektskålen, med tanke på å bli boende.

Selvsagt er det alt for dyrt med rekkehus her, i alle fall de rekkehusene vi kunne tenke oss å bo i. Grunnen til det er at de fleste småbarnsfamilier trives her og mange ønsker å bli boende, men det er ikke mange nok rekkehus til alle sammen, for ikke å snakke om eneboliger, det finnes ikke. Men om vi virkelig ønsker å bli boende her, er det bare å bo i 3-romsleiligheten vår lenge nok, så vil vi på et eller annet tidspunkt få råd til et rekkehus. Så spørsmålet er: Er det her vi ønsker å bo de neste 10-20 årene?

Vi vet ikke, og hvis vi ikke skal det, hvor skal vi flytte hen da? En ting er sikkert, med mindre det skjer noe drastisk, så blir det i Oslo eller Oslo-området, men Oslo-området er stort.
Trond Erik jobber på Kaldbakken. Det er greit å ikke flytte alt for langt unna det. Jeg jobber på Mortensrud, men kan bytte jobb om reiseveien skulle bli for lang. Vi ønsker å bo i nærheten av en kirke som fungerer godt, og hvor både vi voksne og barna kan trives. Vi er lei av statskirken, og selv om den forhåpentligvis snart ikke vil være en statskirke lenger, har vi liten tro på at det hjelper så mye. Det hadde vært fint å finne en frikirke hvor vi passer inn både sosialt og teologisk, men de beste frikirkene ligger i byen, og vi er ganske enige om at det ikke er et alternativ å flytte inn til sentrum. Så hva skal vi se etter da?

En god skole er viktig. Jeg har lurt på om jeg skulle søke opp resultatene på nasjonale prøver i de aktuelle områdene og kanskje bli litt klokere av det. Som lærer vet jeg at nasjonale prøver på langt nær sier alt, men de sier en del likevel. Skoler som gjør det godt på nasjonale prøver har som regel et godt læringsmiljø og høy trivsel blant elevene. Ting henger jo sammen. Man kan ha høy trivsel og godt læringsmiljø, men likevel gjøre det dårlig på nasjonale prøver.  Da er det som regel en høy andel minoritetsspråklige elever og/eller en høy andel elever med foreldre uten noe særlig utdannelse. Joda, jeg kan se bak tallene, og skal nok klare å orientere meg ganske godt. Hm, er kanskje det jeg må gjøre? Finner jeg ut hvordan skolene er, vet jeg ganske mye boligområdet også.

Kjenner jeg blir irritert av at boligene på Lambertseter er som de er. Hvem er det som har drevet byplanlegging her? Hvorfor bygger man en hel skolekrets nesten utelukkende bestående av små blokkleiligheter? Jeg vet at det skjedde på 50-tallet, men likevel? Hadde boligene i området vært mer varierte, skulle vi blitt boende. Da hadde vi visst at mye av det miljøet vi har rundt oss i dag ville bestått. Nå bygges det riktignok en del nye rekkehus, sikkert for å bøte på etterspørselen, men det skjer på lite attraktive tomter til skyhøye priser. Alle de fine tomtene er jo allerede i bruk, og rekkehusutbyggingen er uansett bare, om ikke en dråpe i havet, så i alle fall ikke mer enn en teskje.

Vet ikke helt om dette var så interessant for dere som leser bloggen min, men det er en ting jeg tenker mye på om dagen. Kanskje noen av dere har noen tips? Hva så dere etter da dere skulle bestemme dere for hvor dere ville bo? Er det noen som har et område å anbefale?

Hehe, dette blogginnlegget passet ikke inn i noen av kategoriene mine, så nå har jeg laget en helt ny kategori som heter «hus og hjem». Lurer på om det blir noen flere innlegg i den kategorien.

11 kommentarer til «Hvor skal man bo hen da?»

 1. Eg syns dette var interessant å lesa. 🙂 Eg kjem snart til å starta boligjakt sjølv, om enn på heilt andre premiss… Eg skal jo inn på leigemarknaden. Kanskje hamnar me i same området? 🙂

  1. Ja, det blir spennende å se hvor du havner når du er tilbake i Norge. Hadde vært veldig koselig å bli boende i samme området igjen 🙂 Egentlig tenker vi at vi burde vente et par år med å flytte, sånn at vi får spart oss opp litt kapital og slik at jeg får muligheten til å ta litt ulønnet permisjon når babyen kommer og den offentlig lønnede permisjonen er over. Men vi kan være litt impulsive av oss, og plutselig dukker drømmehuset opp… 🙂 Gleder oss til å få deg tilbake til Oslo!!

 2. Har dere sjekket DELK? De har jo både skole og menighet, men jeg vet egentlig ikke så mye om akkurat DELK i Oslo. Kanskje verdt et forsøk?

  1. DELK har vi faktisk ikke tenkt på i det hele tatt, selv om menigheten ligger bare noen kilometer fra her vi bor nå. Tror vel jeg er litt skeptisk fordi inntrykket mitt er at det er et litt lukket kirkesamfunn og at det er litt vel luthersk for oss, men var inne på hjemmesiden deres og så, og det ga et godt inntrykk.
   Skolen deres, Ryenberget, har jeg hørt mye bra om, men egentlig ønsker jeg at barna våre skal gå på den lokale skolen der vi bor og ikke en kristen privatskole. Vel å merke hvis de er i stand til å takle det, og det håper jeg vi klarer å utruste dem til å være.
   Men takk for forslaget 🙂

 3. Jeg synes ikke dere skal være så opptatt av å ha kirken dere vil gå i umiddelbarnærhet. Altså, det er ett pluss å ha den i nærheten, men jeg synes det er viktigere å finne en ordentlig bra menighet enn å ha den helt nærme. (selvom vi er så heldige å ha en ordentlig bra menighet i nærheten)
  Og uansett den perfekte kirke finnes ikke, men det finnes mange gode! Jeg ville vært ekstremt opptatt av barnearbeidet, eller i allefall fokuset menigheten har på barnearbeid. Det er fullt mulig å være med å utvikle og få det her oppe, men det krever en solid menighet som setter dette på dagsorden.
  Også var det vel egentlig beliggenhet du var ute etter, ser du skriver «med mindre det skjer noe drastisk» Så er det stor Oslo som er aktuelt, men du utelater ikke andre alternativer helt. Derfor slår jeg et slag for Tr.heim, altså bare sånn at det er nevnt! Her er det mulig å få mer hus for pengene, mange gode skolekretser! I tillegg har du http://www.trondheim.frikirke.no her, og selvsagt oss 🙂 Det hadde vært saker altså, men skjønner at argumentet ikke veier så tungt.
  Så til bolig, finn en plass som har mulighet til å ha en campingvogn stå utenfor på sommeren 🙂
  Lykke til!

  1. Ja, hadde jo vært veldig koselig å bo i nærheten av dere da 🙂 Men bortsett fra det, er det lite som trekker oss til Trondheim,så det blir nok sannsynligvis Oslo. Og som jeg skrev i svaret til Tone Iren også, egentlig burde vi ikke flytte før om et par år, men det er jo et kjempeviktig valg. Dit vi flytter ønsker vi jo å bli boende de neste 10-20 årene, så da er det greit å begynne å reflektere litt.

   Enig med deg at barnearbeidet er kjempeviktig når vi skal velge menighet, og det finnes opp til flere gode alternativer her i Oslo, så vi må nok kanskje lempe litt på kravet om å ha kirken i umiddelbar nærhet. En kan ikke få alt…

   Når det gjelder campingvogn om sommeren, ser jeg ikke får meg at vi får noe med så stor hage, med mindre vi flytter langt ut. Men forhåpentligvis får vi et så stort hus at dere kan få deres eget rom når dere er på besøk 😉 Og kanskje blir det plass til campingvognen hvis vi parkerer bilene i gata, hehe…

  1. Ja, kanskje vi bare skal det? Den fine familien din, som kommer til å bli boende her, er i alle fall et godt argument for å bli værende 🙂

 4. Ja, bare bli 🙂 Lambertseter trenger en sånn flott familie som dere. Magnus trenger Neema på skolen også 🙂 Og jeg har ennå ikke lært meg å strikke bra, nei dere må nok bare bli. 🙂 Jeg har mange andre gode argumenter også. Hehe.

 5. Skjønner så godt alle vurderingene! Det er et stort valg og ta! Jeg har lyst til å komme med et par, noe sprikende, kommentarer:
  Firs of all: Dere har en aldeles nydelig frikirke i nærheten: Oslo Misjonskirke Betlehem 🙂 Det er en ordentlig raus, rotfestet, inkluderende menighet med grundig fokus og godt arbeid med barn og unge. (Vet dere har vært innom.) Men, grunnen til at jeg sier at jeg har sprikende kommentarer er at jeg må jo reklamere for Hamar 😉 Stein-Ove kaller det for «ytre Oslo» 🙂 De bygger jo ut jernbanen her, og mange pendler til Oslo. Her får dere jo også mer for pengene. Vi har funnet oss veldig godt til rette i Hamar Frikirke 🙂 Og kommunen har barn og unge i høysetet.
  Skjønner tanken er fremmed, men dere er i allefall velkommen på besøk til oss her på Hamar.
  Lykke til med alle vurderinger, og den stadig voksende magen! Hurra hurra!
  Klem fra Bente

 6. Å kalle Hamar for «ytre Oslo», er kanskje å ta litt hardt i, men alt er jo relativt…;) Vi har i alle fall veldig lyst til å komme å besøk dere på Hamar. Trond Erik og Neema og jeg har snakket om det flere ganger, men har liksom ikke kommet noe lengre enn det… Men vi får finne en lørdag eller søndag og avtale snart!
  Når det gjelder Oslo Misjonskirke, har vi vært der flere ganger, og det er absolutt et godt alternativ. Likevel ligger det nok an til at vi ender i Storsalen. Føler oss på en måte enda mer hjemme der. Eneste bakdelen er at den ligger i byen…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *