Militærkupp i Mali

Jeg har hatt en litt slitsom dag på jobb i dag, så jeg lå og sløvet på sofaen da Trond Erik fortalte meg at det var statskupp i Mali. Da ble jeg med ett lys våken. Han hadde vært inne og lest nyheter. Her skriver nrk.no om saken.

Bakgrunnen for kuppet er at soldatene er misfornøyd med regjeringens håndtering av situasjonen nord i landet. Der har tuaregene lenge gjort opprør, og etter at Gadaffis leiesoldater kom tilbake med våpen, har situasjonen ekspandert. Den maliske hæren, som har blitt sendt for å slå ned opprøret i nord, har vært totalt underlegne tuaregopprørerne. Nå har de fått nok av det de opplever som manglende handlekraft fra regjeringen og bestemt seg for å ta saken i egne hender. Natt til i dag avsatte de presidenten og regjeringen. De har overtatt det nasjonale tv-selskapet, innført portforbud, stengt flyplassen og alle grensene.

Normisjon, organisasjonen som vi jobbet for i Mali, har for tiden 19 misjonærer og 5 barn i landet. Flere av dem kjenner vi godt, de var våre kolleger da vi jobbet i Mali. Det er rart å tenke på at det kunne vært oss som satt fast i Mali, hadde vi blitt ute noen år til eller hadde vi reist ut noen år senere. Mali opplevdes så trygt da vi var der, og det vi var mest redd for, med god grunn, var bilulykker. Nå har situasjonen i landet vært spent noen måneder, og jeg har sittet her i Norge og tenkt at situasjonen oppleves mer skremmende sett fra Norge, enn slik jeg ville opplevd den om vi hadde bodd i Bafoulabé. Sånn håper jeg det oppleves nå også, og uti fra det jeg har lest, høres det ut som situasjonen ikke er så veldig truende for folk flest. Men, en stor matvarekrise er i ferd med å innta Mali, og en matvarekrise sammen med et militærkupp, høres ut som en svært dårlig kombinasjon.

Norge har, som de fleste andre land, fordømt kuppet. Selvsagt gjør man det. Et militærkupp er et helt uakseptabelt virkemiddel. Likevel kan jeg til en viss grad forstå kuppmakerne. Det er ingen som liker å bli sendt i krig uten tilstrekkelig våpen og mulighet til å slå ned fienden. Egentlig skulle det vært presidentvalg i Mali i slutten av april. Kuppmakerne sier de skal arrangere demokratiske valg så snart det lar seg gjøre. Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå. Mali er et ungt demokrati, og militærkupp pleier vel sjelden å ende i demokratiske valg? Men jeg håper, håper at kuppmakerne faktisk skal lykkes i det de sier de skal gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *