Fysikktime i heimen

”Mamma, kom og se!”, roper Neema henrykt. ”Det er fargerike prikker på veggen i stua”. Jeg kommer og spør om hun vet hvor prikkene kommer fra. Det vet hun ikke. Så jeg forklarer at når solstrålene går gjennom vinduet og treffer krystallkulene på lampa i taket, sender krystallene lysstrålene videre og når de treffer veggen blir de til fargerike prikker. Etter å ha gitt henne denne forklaringen, tenker jeg tilbake på fysikktimene på videregående og lurer på om det var en habil forklaring. Burde jeg kanskje ha innført begrepet ”reflekterer”? Det er jo det krystallkulene gjør, reflekterer sollyset. Mens jeg står og funderer litt på det, sier Neema fornøyd: ”Så de prikkene kommer fra Gud?” Jeg svarer bekreftende på det, mens vi forsker på hvordan prikkene på veggen beveger seg når vi flytter på lampa.

Hvem var det som sa at Gud ikke hadde noen plass i naturvitenskapen?

1 kommentar til «Fysikktime i heimen»

  1. Jeg fikk melding på facebook i går om at de solstrålene ikke reflekteres, men brytes i glasskrystallene. Og det er helt rett. Hadde de blitt reflektert, hadde det vært snakk om speiling, og det er det jo ikke. Det er lysbrytningen som gir fargespekteret. Var fint å få frisket opp den kunnskapen;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *